Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Γνωριμία με το σύλλογο 

Ο σκοπός του συλλόγου μας είναι η πνευματική, καλλιτεχνική, αθλητική αλλά και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Στόχος μας είναι επίσης η διάδοση και προβολή της τέχνης, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας και τόσο πολύ στερούμεθα λόγω της μεγάλης απόστασης μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ελπίδα μας είναι να προσφέρουμε στους νέους της περιοχής μας μια εναλλακτική πρόταση, νέες προσλαμβάνουσες, να ανοίξουμε, όσο μπορούμε και όσο οι δυνατότητες μας επιτρέπουν, τους ορίζοντες τους. Γι' αυτό διοργανώνουμε όλη την περίοδο του χρόνου, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, χορωδιακές εκδηλώσεις , παρουσιάσεις βιβλίων και επιστημονικές συναντήσεις , ημερίδες για το περιβάλλον, την αρχαιολογία και τον πολιτισμό της περιοχής μας).
Λειτουργούμε επίσης  τμήματα:
·                   Χορωδίας
Η χορωδία του Ε.Σ. «ΑΜΥΝΤΑ» μετράει ήδη 52 και πλέον χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, το γεγονός αυτό αποτελεί μοναδικό φαινόμενο από μόνο του. Τα Επτάνησα και λίγες κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας μπορούν να καυχηθούν για μια τέτοια χορωδιακή παράδοση.
Το 1960 λειτούργησε για πρώτη φορά η ανδρική χορωδία του συλλόγου και από το 1981 η μικτή.
Για πάνω από 50 συναπτά έτη, η χορωδία μας δίνει συναυλίες σε όλη σχεδόν την χώρα. Διαγωνίστηκε σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ, με κορυφαία στιγμή την παρουσία της στο 1ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών το 1981.
Το 2000 εμφανίζεται ανανεωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, αποτελούμενη όμως τόσο από νέους χορωδούς όσο και από παλιούς που η ρουτίνα της καθημερινότητας δεν έσβησε μέσα τους την φλόγα για δημιουργία και έκφραση.  
 Μια από τις σημαντικές και επιτυχημένες εμφανίσεις της χορωδίας, ήταν η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Δήμος Αμυνταίου, για την διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η χορωδία προσπαθεί, μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου βέβαια, να προβάλει αισθητικά και καλλιτεχνικά το Αμύνταιο στο πανελλήνιο και όχι μόνο .
Επιτυχημένες εμφανίσεις  η χορωδία μας έκανε τελευταία στα φεστιβάλ Γιαννιτσών , Φλώρινας, Γουμένισσας, Συκεών Θεσσαλονίκης, Μηχανιώνας, Κοζάνης κ.τ.λ.
Την χορωδία τα τελευταία χρόνια διευθύνει η μαέστρος Ξένια Τσαβκοπούλου.

·                   Παραδοσιακού χορευτικού
Το χορευτικό λειτούργησε με την φροντίδα της κ. Παππά στους ενήλικες και τα παιδικά μας τμήματα ενώ η εξαιρετική του πορεία χρεώνεται και στον κ. Στογιάννη τον, επί έτη πολλά, συνεργάτη μας χοροδιδάσκαλο που η αναγνωρισμένη πείρα του και η αγάπη του για τον σύλλογο μας είναι δεδομένη. Οι πολλές του παραστάσεις και οι ακόμα περισσότερες προσκλήσεις που λαμβάνει έχουν κάνει γνωστό τον σύλλογο μας στο πανελλήνιο και όχι μόνο ενώ η συνοχή των  μελών του είναι αυτή που το καθιστά παράδειγμα για τα υπόλοιπα τμήματα.
Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης για παιδία, εφήβους και ενήλικες αλλά και τμήματα παραστάσεων με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

·                   Μοντέρνου χορευτικού
Τμήματα εκμάθησης για παιδία , εφήβους και ενήλικες.

·                   Νεολαίας
Το τμήμα νεολαίας συμμετέχει σε ανταλλαγές νέων με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός αυτής. Ενημερώνεται από ειδικά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό για διάφορα προγράμματα για νέους και  υλοποιεί αντίστοιχα προγράμματα.
Επίσης έχουμε δημιουργήσει έναν χώρο μουσικής με ικανοποιητικό, για τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου, εξοπλισμό τον οποίο παρέχουμε στα μουσικά σύνολα που έχουν δημιουργήσει αρκετά από τα νεαρά μέλη του συλλόγου για να εξασκηθούν στην τέχνη τους αποφεύγοντας  τις μετακινήσεις και τα έξοδα που έχει η ενοικίαση ενός studio μουσικής το οποίο παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει στην πόλη μας.
·                   Χειροσφαίριση
Μία νέα σελίδα για την ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού αλλά και του Συλλόγου μας, ανοίγει με την ίδρυση του τμήματος χάντμπολ. Στις 13 Φεβρουαρίου 1977, στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Α' Αμύνταια 1977», γίνεται η πρώτη επίσημη αγωνιστική εκδήλωση του χάντμπολ στην Ελλάδα, με συμμετοχή τεσσάρων ομάδων ανδρών και δύο ομάδων γυναικών, όλες από το Αμύνταιο πλην μίας από την Κοζάνη. Το 1978 διοργανώνεται πρωτάθλημα κέντρου στην Αθήνα και το Μάιο του ιδίου χρόνου στην Κατερίνη η δεύτερη Πανελλήνια συνάντηση, με νικητή τον Αμύντα Αμυνταίου. Έκτοτε, το τμήμα αυτό αποτέλεσε τον πρεσβευτή του Συλλόγου αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας, αφού επί σειρά ετών ήταν στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας, αναδεικνύοντας άριστους αθλητές, που στελέχωσαν την Εθνική ομάδα της χώρας μας.
Ο «Αμύντας» είναι μέλος της Ο.Χ.Ε. και παίρνει μέρος στα τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα, με ομάδες ανδρών, παίδων, παμπαίδων, κορασίδων και παγκορασίδων. Οργανώνει σε ετήσια βάση τουρνουά, με σκοπό την διάδοση του αθλήματος, στο οποίο συμμετέχουν νέοι και νέες από όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αμυνταίου.
Τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτερες επιτυχίες του «Αμύντα» στο χώρο του χάντμπολ ήταν αυτές της κατάκτησης Πανελληνίων πρωταθλημάτων στις κατηγορίες παγκορασίδων (2000-2001), κορασίδων και μίνι κοριτσιών (2002-2003), μίνι κοριτσιών (2003-2004 και 2004-2005) και παγκορασίδων (2004-2005). Κορυφαία στιγμή για τον σύλλογο μας υπήρξε η άνοδος της γυναικείας ομάδος μας στην Α1 το 2013.

·                  Εικαστικό
Τμήματα εκμάθησης ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες.
·                  Τμήμα Φωτογραφίας
Στόχος του τμήματος είναι να μυήσει τους συμμετέχοντες στα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης, μέσα από μια σειρά μαθημάτων για την θεωρία, την τεχνική και την αισθητική της φωτογραφίας.
Κατά την διάρκεια των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με τα σημαντικότερα είδη φωτογραφίας (τοπίο, πορτραίτο, αναμνηστική, ταξιδιωτική, φωτορεπορτάζ, καλλιτεχνική κ.ά.). Παράλληλα με τη διδασκαλία της τεχνικής θα γίνεται παρουσίαση γνωστών φωτογράφων και διάλογος περί αισθητικής. Επίσης θα περιλαμβάνονται θέματα σχετικά με την ιστορία, την τεχνική λήψης, επεξεργασίας και εκτύπωσης της αναλογικής και της ψηφιακής φωτογραφίας.

·                  ΤΜΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Τμήματα εκμάθησης βυζαντινής μουσικής για παιδιά και ενήλικες.

  • Δημιουργικό Εργαστήρι Προσχολικής και Σχολικής Ηλικίας




To Δημιουργικό Εργαστήρι Προσχολικής και Σχολικής Ηλικίας του Ε.Σ. Αμύντα ανοίγει τις πόρτες του για τους μικρούς του φίλους .


Ένας τόπος που «μαθαίνουμε να παίζουμε και παίζουμε για να μάθουμε…» 
Tο εργαστήρι αποτελεί ένα ελεύθερο τμήμα δημιουργίας, έκφρασης και διασκέδασης προσφέροντας ταυτόχρονα ουσιαστική βιωματική γνώση μέσα από το παιχνίδι.:

Με την φροντίδα των νηπιαγωγών :
κ. Δραγανούδη Κατερίνα Πτυχιούχος Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας Τμήματος Νηπιαγωγών
και την κ. Ντάβε Φυλλιώ Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ψυχολόγου κ. Ρίζου Ραχήλ.
Υπεύθυνη οργάνωσης και συντονισμού Ρούλα Σεμερτζίδου
Για ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 6936946464 


Με γνώμονα 

ΧΑΡΑ—ΠΑΙΧΝΙΔΙ – ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Παίζοντας και διασκεδάζοντας τα παιδιά σε μικρές ομάδες, ( max 13παιδάκια) θέτουμε τους εξής στόχους: 

Στόχοι 

1 να αναπτύξουν την φαντασία τους 
2 να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους 
3 να αναπτύξουν εκφραστικότητα τους
4 να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση 
5 να αναπτύξουν την επιδεξιότητα τους
6 να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους και τα άλλα παιδιά 
7 να καταπολεμήσουν τους φόβους τους 

Σκοπός μας είναι να 
1 επικοινωνούν καλύτερα
2 συνεργάζονται με διάφορους τρόπους καλύτερα 
3 να καταλαβαίνουν καλύτερα και πιο εύκολα τον κόσμο τον οποίο ζουν 
4 να αποκτούν γνώσεις μέσα από το παιχνίδι
5 συναισθηματική ωρίμανση


Απευθύνεται σε παιδάκια ηλικίας (3-7 ετών) 

Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται είναι:

-Κουκλοθέατρο-θέατρο σκιών:
(Είδος θεάτρου που δρουν οι κούκλες-φιγούρες, όπου εισάγει το παιδί στο χώρο των τεχνών,το βοηθά να μάθει και να κατανοεί με ευχάριστο τρόπο έννοιες, γεγονότα κτλ, να νιώσει συναισθήματα πχ. χαρά, αγωνία, εκτόνωση, να βιώσει την πραγματικότητα λιγότερο τραυματικά ,τον χώρο και τον χρόνο και τέλος συμβάλει στην ολόπλευρη και ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών)

-Εικαστικά -κατασκευές -ζωγραφική-πλαστική:
(Πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, πλάθουν και μορφοποιούν, αναγνωρίζουν τα είδη τέχνης καθώς και έργα ζωγράφων κτλ)

-Μουσικοκινητική:
(Ένας συνδυασμός μουσικής και κίνησης. Τα παιδιά βιώνουν μέσα από το σώμα και την κίνηση τους, τους νόμους της μετρικής, του λόγου, του χώρου)

-Δραματικό παιχνίδι :
(Η δραματική τέχνη εκφρασμένη μέσω του παιχνιδιού. Παιχνίδι με στοιχεία αυθορμητισμού, έκφρασης, δημιουργίας, ομαδικότητας, δραστηριότητα βιωματικής πράξης και αγώνα πχ. Εικαστική κίνηση, χορός, παντομίμα, με θεατρικό τρόπο αφήγηση ιστοριών, θεατρική παράσταση κτλ)

-Δημιουργικό παιχνίδι :
(Το παιχνίδι γίνεται μέσο μάθησης και καλλιέργειας της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών)

-Λογοτεχνία-παραμύθια:
(Αφήγηση και επεξεργασία παιδικών παραμυθιών, δημιουργία αυτοσχέδιων ιστοριών από τα παιδιά κτλ)

Παράλληλα με τις δραστηριότητες του εργαστηρίου, οι γονείς των παιδιών θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ομάδες γονέων στις οποίες θα συζητηθούν θέματα γύρω από τη δημιουργικότητα, την οικογένεια, την ανάπτυξη των παιδιών και την επικοινωνία υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση ειδικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου